top of page
Kern punten van deze documentaire productie:
1. Geen enkel systeem is absoluut. Ook al veranderen de vragen, mensen blijven dezelfde antwoorden geven.
2. Een warm pleidooi voor de twijfel, het voorstellingsvermogen en het verlangen naar verandering.
3. De kracht van de ontwerpende blik (verbeeldingskracht)
In 2020 deelde Corona een dreun uit aan onze samenleving, onze economische orde, onze manier waarop we leven en waarvan we vinden dat dat goed is. Hoe verder na zo’n klap in het gezicht? Precies zoals we het voor Corona deden? Of is dit juist het moment om niet langer bang te zijn voor verandering, maar juist te verlangen naar verandering?
Rijksbouwmeester Floris Alkemade houdt in het gesprek “Wegen naar de Toekomst” een warm pleidooi voor de twijfel, het voorstellingsvermogen en het verlangen naar verandering. Afgelopen zomer spraken De Lichtjagers Alkemade in de grote zenderhal van Radio Kootwijk.
Carlijn Kingma, cartograaf van de samenleving, is fan van Floris Alkemade. Zij gaf De Lichtjagers toestemming om haar kunstwerk “The Babylonian Tower of Modernity” te gebruiken voor dit gesprek. Haar kunstwerk maakt concreet wat Alkemade abstract vertelt.
De boodschap van Floris Alkemade sluit goed aan bij de missie van De Lichtjagers. Wij willen de dromers, hemelbestormers en veranderaars aan het woord laten in een reeks interviews. Omdat we denken dat de samenleving daar juist op dit moment behoefte aan heeft. Mensen die in absolute systemen geloven, zijn er al genoeg, misschien zelfs wel te veel. Interessanter zijn mensen die twijfelen en zich proberen voor te stellen hoe de samenleving er ook uit zou kunnen zien.
Alkemade geeft in zijn interview geen uitsluitsel over hoe je dat moet doen, maar helpt ons wel op weg hoe verandering in gang zou kunnen worden gezet: "Geen enkel systeem is absoluut. Ook al veranderen de vragen, mensen blijven dezelfde antwoorden geven.”
DETAILS
De Lichtjagers
bottom of page